Vendég könyv! Gazdagítsd kedvenc fotóddal! Köszönöm

2010. augusztus 3., kedd

Neck ring avagy a zsiráf nyakúak

Mianmar és Thaiföld határánál, az elefántok földjén él a karen nép, azon belül is a padaung etnikum, akiket leginkább onnan ismerhetnek, hogy asszonyaik a „zsiráfnyakúak”. Ezek a nők akár 30 gyűrűből álló nyakékszert is hordhatnak, s mindössze pár ezren viselik a nevezetes díszt.




A Thaiföld és Burma hegyes-völgyes határán megrekedt népcsoport angol neve „Longneck Karen”. A falu hölgyeinek rézspirállal megnyújtott nyaka az egyik legnagyobb turisztikai vonzerő.
A hattyúnyak ebben a helyzetben kivételes tulajdonságnak számít – elsősorban azért, mert komoly gazdasági hasznot hoz: megkérik az árát eme látványosságnak.
Az első sárgaréz gyűrűt ötéves korban elhelyezik a kislányok nyakán - fontos ceremónia ez, napját a falu varázslója tűzi ki -, majd kétévenként újabb és újabb karikát helyeznek föl.
A nyaktekercs felhelyezését és későbbi cseréjét masszázs és alapos fürdetés kíséri. Ez egy bonyolult, intim szertartás, ahol a hagyomány szerint nincs helyük a férfiaknak. Annyi kétségtelen, hogy a spirál levétele sosem minősült „halálos büntetésnek”, ahogy hét éve egy nagy nemzetközi hírügynökség tudósította a közvéleményt. A hír lényege az volt, hogy ha egy hosszú nyakú nő megcsalja férjét, akkor egyszerűen leveszik a gyerekkorától megnyújtott nyakizmairól az egybefüggő ékszert, és ettől eltörik a nyaka.
Tévhit, hogy a nyakra tekert fémspirál nyújtja a nyakat, ha így lenne viselete jó esetben bénuláshoz, rossz esetben halálhoz vezetne. A hosszú nyak csupán vizuális illúzió. A fémspirál súlya oly módon nyomja le a kulcscsontot és a felső bordákat, hogy úgy látszik, mintha a kulcscsont is a hosszú nyak része lenne. Felnőtt korban tömege már a 4-5 kilót is elérheti.


A nyakspirál viseletéhez számos mítosz fűződik. Van amelyik szerint a spirál megóvja viselőjét a tigrisharapástól, más történetek szerint a nők azért kezdték el hordani, mert így a rabszolga kereskedők számára kevésbé voltak vonzóak. A leggyakoribb magyarázat azonban ennek pont az ellenkezőjét állítja: az extra hosszú nyak a szépség és a gazdagság jelképe volt, így viselője jobb férjet kaphatott magának. 

Valaha a Padaungok a házasságtörést a nyakék eltávolításával büntették. A hosszú évek során a spirál viselőjének nyakizmai teljesen elgyengülnek, így eltávolítása után a nő egész életére ágyhoz kötött. Nem véletlen, hogy a Padaungok körében rendkívül alacsony a házasságtörés és a válás aránya. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése