Vendég könyv! Gazdagítsd kedvenc fotóddal! Köszönöm

2010. augusztus 3., kedd



Korowai törzs


A fák koronáján él, és vadászó-gyűjtögető életmódot folytat Pápua-Új Guinea Indonéziához tartozó részén egy törzs, amely a jelenleg is zajló népszámlálás szerint immár hivatalosan is létezik.



Az indonéz hatóságok a héten jelentették be, hogy a kérdezőbiztosoknak sikerült eljutniuk a pápuai fennsík erdőségeibe, és megállapították, hogy a külvilágtól teljesen elzárva élő korowai törzs összesen 2868 tagot számlál.
- A korowaik teljesen ruhátlanok, kőkorszaki körülmények között élnek, levelekkel és vadon élő állatokkal táplálkoznak - mondta el Suntono tartományi népszámlálási biztos. A kérdezőbiztosokat munkájukban keresztény misszionáriusok segítették jelbeszéddel


A hatóságok változtatni akarnak a lakosok helyzetén. Egy területi megbízott szerint mivel már tudják, kik ők, hányan vannak és hogyan élnek, lehetőséget biztosítanak nekik a tanulásra és az egészségügyi ellátásra.
A hivatalnokok keresztény misszionáriusokkal együtt érkeztek a fennsíkra, hogy jelnyelv segítségével beszéljenek az őslakosokkal. A misszionáriusok szerint, akik már évtizedek óta tudnak a törzs létezéséről, az őslakosok faházaikat a fák csúcsaira építik, gyakran harminc méteres magasságba. Így védik magukat a szúnyogoktól, a vadállatoktól és az ellenséges törzsek támadásaitól is.A legutóbbi népszámláláskor, 2000-ben a Pápua-Új-Guinea indonéz részén élő emberek csupán hetven százalékát sikerült összeszámolni. A jakartai kormány elleni felkelések akkor megakadályozták az átfogó népszámlálást. Az aktuális adatok szerint 250 törzs él a sziget keleti részén, ezek közül sok eddig alig érintkezett a külvilággal.

A területre egyre több turista érkezik, akiket a táj és az egzotikus bennszülött szokások csábítanak. A hatalmas erdőségeket azonban nagy veszély fenyegeti az illegális fakitermelés, a bányászat és az olajpálma-ültetvények elterjedése miatt.

1 megjegyzés:

  1. Csodálatos világ, milyen kár, hogy civilizálni, hittéríteni készül az állam ide!

    VálaszTörlés