Vendég könyv! Gazdagítsd kedvenc fotóddal! Köszönöm

2010. augusztus 7., szombat

Másfél méteres levelet őriznek!

Óriási levelekkel büszkélkedhet idén az amazonasi tündérrózsa. A Nyíregyházi Főiskola Tuzson János Botanikus Kertjében a csodájára járnak.

A Trópusi vízi- és haszonnövények házának medence teljes vízfelületét befedik ennek a dél-amerikai vízinövény hatalmas kör alakú levelei. A legnagyobb levél 130 cm átmérőjű, de a szélén felhajló 10-10 cm-es karimával együtt már eléri a másfél méteres nagyságot. Egy szerencsés látogatónak a gyermeke a tegnapi nap folyamán kipróbálhatta, milyen érzés Magyarország legnagyobb levelén csónakázni- keltette fel az érdeklődés Nagy Zoltán, biológus.
Az amazonasi tündérrózsára jellemző, hogy egy évig él. Január végén csírázik, a kicsi levelek ilyenkor még csak pár centiméteresek, de fokozatosan egyre nagyobb és nagyobb leveleket hoz. Június-július környékén nőnek a legnagyobb levelek (a trópusokon akár 2 méteresre is megnőhetnek, azok akár egy 30 kilós gyereket is fenntartanak a víz felszínén). Az év második felében már az új levelek mérete csökken és december körül elpusztul a növény. Így minden évben újból vetjük.
A virágzása is egyedülálló. Hófehér, gyermekfej nagyságú virágát este nyitja ki, mely nappal fokozatosan a fény hatására bezáródik, következő este újra kinyílik, de ekkor már szirmai a fehérből rózsaszínűre változnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése